I alla Vattentornets tapptorn och kranar kan du välja mellan stilla och kolsyrat vatten. Bubbelvatten känns ofta som mer uppfräschande än stilla vatten, även om det egentligen bara är så vi upplever det. Känner man sig uppfräschad så är det ju i och för sig bara bra. Men vad är egentligen kolsyra och är kolsyrat vatten farligt på något sätt? Att kolsyra skulle vara skadligt t ex för tänderna kan man hitta mycket information om på nätet – i olika användarforum där folk skriver egna gissningar hej vilt. Vi reder ut några fakta här.

Vad är kolsyra?

Kolsyra, med kemisk formel H2CO3 är en kemisk förening som uppkommer när koldioxid löser sig i vatten (CO2 + H2O -> H2CO3). Det kan låta som avancerad kemi, men de enda tre ämnen som är inblandade (syre, kol och väte) är de tre ämnen som människokroppen till 93 % består av.

Fräter kolsyrat vatten på tänderna?

Kolsyra är som namnet avslöjar en syra, men en svag sådan. Dricker du kolsyrat vatten från våra vattenmaskiner är pH-värdet (som anger surhet, ju lägre desto surare) inte så lågt och bubbelvattnets surhet neutraliseras snabbt av saliven i munnen, så det blir inga frätskador på tänderna.

MEN – om man tillsätter citron till kolsyrat vatten, eller dricker något av de flesta smaksatta mineralvatten, blir/är vattnet såpass surt att det kan vara frätande för emaljen på tänderna. Det beror på att citronsyra är en syra som är väldigt svår att neutralisera. Tänk därför på att inte lyxa till det med en citronskiva i bubbelvattnet alltför ofta. Läsk är ännu surare och därmed mer frätande.

Övriga ämnen i vatten

Både kranvatten och förbuteljerat flaskvatten innehåller mineraler och salter. Ett exempel är fluorid, som förekommer naturligt i berggrunden. Enligt Livsmedelsverket räknas dricksvatten som otjänligt om fluoridhalten är högre än 1,5 mg/l. Gränsvärdet gäller inte för naturligt källvatten, men om värdet överskrids måste det anges på flaskan. Höga halter av fluorid kan nämligen skada barns tänder. T ex Ramlösas vatten innehåller 2,4 mg flourid per liter, så det är inget du bör låta dina barn dricka frekvent.

Hyr en vattenkylare till jobbet

När du nu känner dig lite klokare och kan briljera för kollegorna med ny kunskap om ämnet, är det ett ypperligt tillfälle att skaffa en vattenautomat till kontoret eller restaurangen med kolsyrat vatten som är säkert för tänderna – från vilken ni kan dricka eller servera hur mycket stilla och kolsyrat friskt vatten ni vill till ett fast pris per månad.

eller

Vattentornet Aqua Concilio AB | Klangfärgsgatan 10 | 426 52 Västra Frölunda | 031-775 28 00 | info@vattentornet.com